KIES voor het kind

 • Ik ben gecertificeerd KIES coach voor kinderen van 7 – 12 jaar en voor KIES voor MIJ – individuele begeleiding.

  Voor de KIES training kunt u contact opnemen met het CJG Kennemerland.

  Scheiding en KIES

  Het aantal scheidingen in Nederland neemt elk jaar toe. Elke scheiding is anders. Een gemiddelde scheiding situatie bestaat eigenlijk niet. Er is al dan niet sprake van een complexere situatie met al dan niet moeizame communicatie.

  Hoe een scheiding situatie ook is, iedereen die betrokken is beleeft de scheiding situatie op zijn of haar eigen manier. Ook kinderen en jongeren hebben hun eigen beleving van wat ze meemaken. Ouders kunnen beleven misschien dat ze een gemiddelde scheiding hebben en de dingen goed regelen, terwijl hun kinderen iets anders ervaren.

  Kinderen en jongeren kunnen veel last ondervinden van een scheiding. Hoe ze er mee om moeten gaan weten ze niet zomaar vanzelf.  Het is vaak al fijn om herkenning te vinden bij leeftijdgenoten en erkenning te krijgen, dat wat ze denken, voelen en vinden helemaal niet zo gek en vreemd is.

  Het Expertisecentrum Kind en Scheiding ontwikkelde de erkende en wetenschappelijk onderbouwde en onderzochte en effectief bewezen methodiek KIES voor kinderen en ouders om beter om te gaan met de gevolgen van een scheiding.

  In Nederland maken per jaar ongeveer 70.000 kinderen een scheiding mee. 16.000 kinderen hebben te maken met een vechtscheiding van hun ouders. Van veel van deze kinderen is niet bekend hoe de situatie werkelijk voor hen is. In elke scheiding situatie blijven ouders, opvoeders van hun kind(eren). In hoe ze omgaan met elkaar zijn ze al dan niet bewust een voorbeeld voor de kinderen in het omgaan met anderen. Kinderen kunnen door de ervaringen die ze mee krijgen bij een scheiding, ongewenste boodschappen, zorgen, vragen en gedachtes overhouden aan een periode waarbij de scheidingsituatie nog weinig een voor kinderen wenselijke balans heeft. Ook als er al wel zo’n balans is, kunnen kinderen nog reageren op wat ze hebben meegemaakt en hebben ervaren.

  Voor elk kind dat een scheiding meemaakt is het belangrijk de mogelijkheid te hebben om te leren hoe ze beter kunnen omgaan met de scheiding situatie, met zichzelf en met beide ouders. Voor ouders is het belangrijk dat kinderen aan hen kunnen aangeven wat voor hen belangrijk is zodat zij (weer) goede opvoeders kunnen zijn in de vaak steeds veranderende situatie van een scheiding. KIES professionals helpen kinderen deze vertolking te maken naar zichzelf, hun ouders en anderen. Ook helpt KIES kinderen en ouders elkaars perspectief beter te kunnen begrijpen zodat kinderen kind kunnen blijven en ouders hun rol als ouders kunnen oppakken.

  (Bron: www.kiesvoorhetkind.nl)

  Downloads

  KIES folder 1: de scheiding van ouders, het verhaal van de kinderen.

  KIES folder 2: handvatten om uw puber te begeleiden tijdens een scheiding